Domů » Blog » Jak jsme potkali termály

Jak jsme potkali termály

O existeci termálních lázní a o jejich blahodárných účincích na člověka ví pravděpodobně každý. Někdo tam jezdí pravidelně, někdo jen občas, ale jsou lidé a překvapivě je jich většina, co do termálních lázní nezavítali nikdy. Z nějakého důvodu. Buďto to mají prostě daleko nebo je často slyšet názor: termály jsou jenom pro důchodce. Jak se to vezme. Samozřejmě, že do lázní jezdí především senioři, ale proč tam nezajet na zkoušku, jaké to tam je. A přesně tyto úvahy jsme měli zhruba před deseti lety a protože jsme byli neznalí, využili jsme tak nějak napůl, cestovní kanceláře ABC tours (www.euvikendy.cz), která mimo jiné pořádá i jednodenní zájezdy do termálních lázní. Zvolili jsme jedny z nejznámějších lázní - Bükfürdó. V časných ranních hodinách jsme přejeli autem do Znojma, tam přeskočili na autobus cestovní kanceláře a užili si den v termálních lázních a o půlnoci jsme byli doma. Taková ochutnávka, jaké to je. Přiznám se, že můj první dojem po vstupu do lázní byl - co já tady budu dělat v tom smradu celý den? Ale pak jsem se nechal ukolíbat pohodou teplé vody, zážitkových bazénů, krásného počasí, proběhla maďarská klobása a langoš a čas se nějak rozplynul. Nakonec to byl báječný den a termály se staly naší pravidelnou zastávkou a cílem.

Jezdíme pravidelně třikrát až pětkrát ročně a snažíme se termály střídat, abychom měli srovnání. Zajímavé také je, že každé lázně mají jiné složení vody a každá voda má pak jiné účinky na člověka. Každé termály jsou jiné, každé jsou něčím zajímavé, každé mají nějaký ten plus či mínus. Co ale mají termální lázně společné, tak to je skutečnost, že přes léto je to plnohodnotné koupaliště pro všechny, na jaře a na podzim je v nich omezený provoz a v zimních měsících fungují pouze jako lázně termální. Tady jsem si dovolil sepsat naše zážitky a naše subjektivní hodnocení termálů, které jsme navštívili a protože využíváme služeb kempů, které jsou většinou součástí lázní, bude hodnocení vycházet i z tohoto pohledu. Nevím o ničem lepším, než když přijedete ve svém a zaparkujete kousek od vody.
Původní text je z roku 2017 a je průběžně editován.

Bükfürdó - Jak už bylo napsáno, jedná se o jedny z největších lázní, které poskytují nejvíce zážitků a služeb. Pěkný a čistý kemp je hned vedle lázní, kam se prochází přes branku turniketem, je to pár set metrů. Klientela kempu je převážně německá a rakouská. Místo v kempu nelze rezervovat. Lázně jsou opravdu velmi rozlehlé a letních měsících je zde opravdu rušno. Nevýhodou lázní je, že z nich není kam chodit, ale to pro návštěvníka, který jede "jen" do lázní, není problém. Dávám osm bodů z deseti.

Bükfürdő Thermal & SpaBükfürdő Thermal & Spa

Sárvár - Asi druhé největší lázně, srovnatelné s Bükfürdó. Kemp je o něco horší, lze si však zarezervovat konkrétní místo, což může být výhoda. V létě a o víkendech jsou lázně opravdu přetížené nejen hotelovými hosty, ale právě návštěvníky z ulice a z autobusů. Do lázní se vyplatí jezdit ve všední dny, ale to platí obecně pro všechny lázně. Městečko Sárvár je malé, lze v něm navštívit třeba Nádasdyho hrad. Sedm bodů z deseti.

Sárvár lázně zvenkuSárvár lázně zvenku

Mosonmagyaróvár - kompaktní lázně s malým kempem, přičemž jsou to pro nás jedny z nejbližších lázní, jen asi 40km za Bratislavou. Celkem to máme asi 300km a když to jde dobře 3,5 hodiny jízdy. Navíc je městečko Mosonmagyaróvár moc pěkné s pěší zónou a jsou zde i trhy s nakládanými pochutinami a klobáskami. Devět bodů z deseti.

MosonmagyaróvárMosonmagyaróvár

Nesvady - Malé a útulné lázně pár kilometrů jižně od Nových Zámků. Mají pouze venkovní bazény. Je zde dvojitý termální bazén, pak plavecký bazén a v létě i cachtátko pro děti. Lázně sice nemají kemp, ale dá se bez problémů využít na přenocování venkovní parkoviště se servisem pro karavany. Líbilo se nám tady moc a určitě to stojí za návštěvu. Osm z deseti bodů.

NesvadyNesvady

Lipót - Malá vesnička asi 15km od Mosonmagyaróváru, kde je opravdu velmi rozlehlé koupaliště se vším, co k tomu patří včetně dvou termálních bazénů, které fungují i v zimě. Kempík taky moc pěkný v těsné blízkosti. Ovšem kromě lázní tu nic není, takže šest bodů z deseti.

LipótLipót

Gyór - Někdy se uvádí český název Ráb. Nově zrekonstruované lázně, které byly znovuotevřeny v roce 2023. Je zde spousta temálních bazénů, jak vnitřních, tak i venkovních, konkrétně má areál 4,5 hektaru, 21 bazénů a 11 bufetů. Příjemná je jeskyně a také vodní bar. Vše laděno do červené barvy. Škoda jen, že v Maďarsku nenajdete řemeslníky, kteří by odvedli pěknou práci. Vše je po maďarsku odfláknuté a zub času rychle zahlodá. Lázně přímo sousedí z letním aquaparkem, kterému vévodí vysoká věž s tobogány, která je vidět už z velké dálky. Město je krásné se svojí historickou atmosférou. A nezapomeňte navštívit místní tržnici!. Devět z bodů z deseti.

RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdő GyőrRQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdő Győr

Pápa - malé lázně, které nemají svůj kemp, ten se nachází několik set metrů vedle. Kemp je ovšem špičkový s nejlepším zázemím, co jsem kdy viděl. Městečko pěkné, je kam chodit, je zde velká tržnice. Sedm bodů z deseti.

PápaPápa

Dunajská Streda - asi by měla být v seznamu výš, protože je to naše nejoblíbenější destinace. Kemp je součástí areálu, takže můžete pochodovat v županu, jak se vám zlíbí. Město už tak pěkné není, je takové industriální, v každém případě devět z deseti bodů.

Dunajská StredaDunajská Streda

Héviz - největší vulkanické jezero v Evropě s hloubkou až 38m a teplotou vody okolo 33°C. Kemp sice není součástí lázní, nicméně je to několik set metrů a za kempem teče potok teplé vody, která vytéká z jezera. Tam je možno se zdarma rochnit. Město je krásné, stojí to za vidění. Devět bodů z deseti.

Héviz, největší přírodní jezero s léčivou vodou na světěHéviz, největší přírodní jezero s léčivou vodou na světě

Velký Meděr - Velké a populární lázně na Slovensku, které ovšem nemají svůj kemp. Kempuje se různě po zahradách u soukromníků nedaleko lázní. V sezóně opravdu našlapáno lidmi. Sedm z deseti bodů.

Velký MeděrVelký Meděr - Mezi lety 1948 až 1990 byl název Čalovo

Démjén - Krásné lázně pár kilometrů jižně od Egeru. Kouzelné jsou jeskyně s termální vodou a venku je spousta bazénů. Opět to funguje také jako letní aquapark. Stojí za návštěvu. Devět z deseti.

Cascade Barlangfürdő DemjénCascade Barlangfürdő Demjén

Bešeňová - velké termální lázně na severu Slovenska, mezi Ružomberkem a Liptovským Mikulášem. Lázně jsou také spojeny s letním aquaparkem a kemping zde není, jen milion penzionů okolo. Vstupné je tady jedno nejvyšších (dospělý 35€ na den - ceník 2024), na druhou stranu ale také hodně atrakcí a bazénů. Atraktivní je bazén s vlnobitím. Také jídlo a pití je drahé. Sedm bodů z deseti.

BešeňováBešeňová

Podhájska - Lázně jsou v provozu od roku 1973, v letech 2021-2022 byly zavřené kvůli zjištěné radioaktivitě vody. Jinak příjemný areál s vnitřními i venkovními bazény a nedaleko je i kemp. V pondělí mají zavřeno. Za mě sedm z deseti.

PodhájskáPodhájská

St. Martins Therme - tenhle klenot nenajdete v Maďarsku, ale v Rakousku, pár kilometrů východně od Neziderského jezera. Jedná se o kombinaci termálních lázní, aquaparku a jedinečné fauny a flory Národního parku. Vše je, jak už jsme od našich jižních sousedů zvyklí: dokonalé, precizní a domyšlené do posledního detailu. Vstup do lázní není levný, ale za kvalitu si musíte připlatit, tak to prostě je. V areálu je i velký hotel a kdo si chce užít pohodu a klid, není lepší řešení. Dávám, myslím si že poprvé, deset z deseti bodů. Tady to prostě nemá chybu!

St. Martins ThermeSt. Martins Therme -

Laa an der Thaya - další termální lázně v Rakousku, jen pár kilometrů za hranicemi. Opět jsme tu svědky příslovečné rakouské pečlivosti a dokonalosti. Pěkné lázně s bazénem se slanou vodou, kde hraje příjemná klasická hudba. Kdo chce relaxovat v klidu, tak tady si to užije, navíc je to blízko, tedy záleží na tom, odkud jedete. Pro brňáky hodina jízdy. Pro nás dvě a půl. Na druhou stranu, sem mě to podruhé už neláká. Sedm z deseti bodů.

Laa an der ThayaLaa an der Thaya

Hegykő - malé termální lázně mezi Šoproní a Kapuvárem. Mezi kempaři jsou velmi oblíbené. Přes zimu jsou v provozu dva venkovní a dva vnitřní termální bazény, v létě se napouští i pár dalších venkovních bazénů. Lázně působí takovým rodinným domáckým dojmem a kdo přijede s karavanem nebo obytným autem, jistě si sem rád vrátí. Ve vsi je několik penzionů, restaurací, pekárna a vše co, člověk potřebuje. Osm z deseti bodů.

HegykőHegykő

Polný Kesov - lázně se nachází v pustině mezi Nitrou a Novými Zámky. Stále se tam něco dobudovává, ale nemá to moc hlavu a patu. Kemp tu není. Součásní areálu je i letní aquapark Jednou to určitě stačilo. Pět z deseti.

Termálpark Nitrava Poľný KesovTermálpark Nitrava Poľný Kesov

Széchenyiho termální lázně Budapešť jsou nejrozsáhlejšími léčebnými lázněmi v Evropě. Nacházejí se v centru Budapešti a mají 3 venkovní a 15 vnitřních bazénů. Kromě veřejné části obsahují i rehabilitačně-léčebnou část. Určitě to stojí za návštěvu, lázně mají úžasnou atmosféru. Ovšem těch lidí.... Jednou stačilo. Mám lázně spojené s klidem a pohodou a to tady není. A tak tedy bohužel jen šest z deseti.

Széchenyi BudapešťSzéchenyi Budapešť

Topolníky - malé lázně s kempem, tři body z deseti.

TopolníkyTopolníky -

Celldömölk - krásné vulkanické lázně s kempem, sedm bodů z deseti.

CelldömölkCelldömölk -

Letenye - opravdu maličké lázně s kempem na hranicích Maďarska a Chorvatska, hodí se jen tak na osvěžení a přespání cestou k moři, čtyři body z deseti.

LetenyeLetenye -

Chocholowskie termy - jak už název napovídá, tentokrát jme navštívili termální lázně v Polsku. Nachází se asi 15 kilometrů od města Zakopane. Lázně jsou opravdu velké, bazény jsou ve dvou patrech a nabízí spoustu zábavy. Určitě stojí za návštěvu. Devět z deseti bodů.

Chocholowskie termyChocholowskie termy

Goracy potok - další termální lázně v Polsku. Jsou menší, než Chocholowskie termy, ale takové přírodnější se srubovými stavbami. Pěkné, milé. Sedm z deseti.

Goracy potokGoracy potok

Komárom - pěkné menší lázně, pěkný kemp, pěkné město, všude je daleko, ideální na kolo. Musím dopilovat maďarštinu, tady čeština ani slovenština nefunguje. Sedm bodů z deseti.

KomáromKomárom

Komárno - obdobné lázně, jako ty na druhé straně Dunaje, kemp je přes ulici v těsné blízkosti pevnosti. Ideální místo na výlety do okolí, pět bodů z deseti.

KomárnoKomárno

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace